top of page

ESTATUTS

Article 1.- DEFINICIÓ

1.1 Àmbit territorial dels OAA de l’ECA.

La Federació d’Entitats Catalanes per l’Adopció, en endavant ECA, està formada per Organismes Acreditats d’Adopció Internacional (OAA) per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció o l’organisme competent en matèria d’adopció internacional a Catalunya en el moment de la seva acreditació, amb seu principal a Catalunya, o en el cas que sigui una delegació haurà de comptar amb els equips necessaris per la prestació del servei segons la legislació vigent i les exigències de l’ECA.

1.2 Obligatorietat del compliment del Codi Deontològic.

Les entitats que formen part de la Federació d’Entitats Catalanes per l’Adopció, decideixen l’obligatorietat del compliment del present codi deontològic, com a condició indispensable per l’admissió d’una entitat i per la permanència de les que ja formen part de l’ECA, considerant el seu incompliment com a falta molt greu i per tant, motiu de sanció o d’expulsió de la Federació, segons consta en l’article 26 apartat a) dels seus Estatuts.

1.3 Codi Deontològic de l’ECA és el compromís comú de totes les OAA de l’ECA per l’excel·lència, transparència i responsabilitat de les gestions realitzades per cadascuna de les entitats.

1.4 Àmbit d’aplicació del Codi Deontològic.

Les normes que deriven del present Codi Deontològic s’aplicaran a totes les entitats membres de l’ECA, incloses totes les seves representacions i delegacions en l’àmbit territorial on es desenvolupi la seva activitat.

Article 2.- PRINCIPIS GENERALS

2.1 Respecte a la legislació vigent.

Totes les OAA de l’ECA respectaran estrictament:

a) Els Estatuts de la Federació d’Entitats Catalanes per l’Adopció

b) El Decret 337/1995, de 28 de desembre, sobre acreditació i funcionament de les institucions col·laboradores d’integració familiar i de les entitats col·laboradores d’adopció internacional (BOE num 2153, 12 gener 1996)

c) El Decret 97/2001, de 3 d’abril, sobre acreditació i funcionament de les entitats col.laboradores d’adopció internacional (DOGC num 3369, 17 abril 2001)

c) Llei 54/2007, de 28 de desembre, d’adopció internacional (BOE núm. 312, publicat 29 desembre 2007)

d) Real Decret 165/2019, de 22 de març, pel que s’aprova el Reglament d’Adopció Internacional.

d) La Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. (DOGC núm. 5641, 22 juny 2010).

e) La Conveni sobre els Drets del Nen, adoptat per l’Assemblea General de l’ONU, 20 de novembre 1989.

f) El Conveni de l’Haia de 29 de maig de 1993, relatiu a la Protecció del Menor i a la cooperació internacional en matèria de adopció internacional.

g) La legislació vigent en el país d’origen del menor on cada OAA estigui acreditada.

h) Altra legislació vigent referida a adopció internacional i protecció dels menors.

2.2 Principis d’actuació de les ECAIS

a) Les OAA actuaran en el respecte de l’interès superior del menor i es comprometen a denunciar les irregularitats detectades.

b) Les OAA actuaran sense discriminació dels nens i de les nenes per raons de sexe, edat o condició i hauran d’orientar la seva tasca per aconseguir la família més adequada per cada menor i no acceptaran l’opció de descartar un menor proposat en adopció per part d’una família pels motius esmentats en aquest apartat.

c) Les OAA actuaran com agents que garanteixin la manca de corrupció, vetllant perquè els pagaments que es facin als professionals que intervinguin en el procés d’adopció s’ajustin als honoraris corresponents al país on es faci la feina. Les donacions s’hauran d’ajustar a les establertes per les autoritats competents, en el cas que estiguin regulades, però en cap cas seran contrapartida de l’assignació d’un menor.

d) Les OAA actuaran de manera professional, amb l’equip que garanteixi l’adequada preparació de les famílies, la legalitat del procés i el suport post-adoptiu.

Article 3.- PRINCIPIS GENERALS COM A MEMBRES DE L’ECA

3.1 Principis d’actuació de les OAA com a membres de l’ECA.

Per garantir l’efectivitat i l’agilitat del funcionament de l’ECA:

a) Les OAA decidiran la persona que les representarà i que serà l’interlocutor davant l’ECA, la qual haurà de tenir la capacitat de decisió, per aprovar o no les propostes que es plantegin en les reunions.

b) El representant autoritzat de l’OAA es comprometen a assistir a totes les reunions de l’ECA a les que se’l convoqui en un termini mínim de 5 dies, excepte en casos de força major.

c) El representant autoritzat de l’OAA es compromet a integrar-se en algun dels grups de treball que s’organitzin, i presentar les aportacions que es decideixin en cada cas, en el termini que el grup hagi establert.

d) Les OAA hauran d’aportar la informació completa, actualitzada i veraç relativa a la seva entitat i/o al país/països pels que estan acreditats, sempre que es requereixi per l’elaboració de documents conjunts de l’ECA.

e) Les OAA es comprometen a informar a tots els membres de la Federació de qualsevol situació o fet, relatiu a l’adopció internacional, que pugui tenir rellevància pel bon funcionament de la resta.

3.2 Obligatorietat de compliment dels acords de l’ECA

Per garantir la unitat d’actuació de l’ECA:

a) Les OAA membres de l’ECA es comprometen a aplicar en el seu funcionament les resolucions i els documents que s’aprovin per majoria a les reunions de la Federació, a partir de la data que s’estableixi en la mateixa resolució.

b) Les OAA membres de l’ECA han de complir les resolucions i han d’utilitzar els documents comuns vigents a la data d’incorporació. Els nous membres hauran de disposar d’aquesta informació en el moment de la incorporació.

 

3.3 Conflictes entre membres de l’ECA

Qualsevol OAA que desitgi expressar una crítica a una altra en relació a la manera de treballar o per algun altre tema puntual, haurà d’adreçar-se directament a l’OAA, només en el cas que consideri necessari comunicar-ho o que pugui afectar a l’interès general, haurà de notificar-ho a la Junta Directiva de l’ECA per tal que valori la qüestió.

Article 4.- REQUISITS PER ALS NOUS MEMBRES DE L’ECA

 

Les OAA que vulguin incorporar-se a la Federació d’Entitats Catalanes per l’Adopció hauran de:

4.1 Presentar una sol·licitud motivada adreçada al President / Presidenta de l’ECA.

4.2 Complir els preceptes assenyalats en l’article 1 i l’article 2 del present Codi Deontològic.

4.3 Manifestar el seu compromís de compliment de l’article 3 del present Codi Deontològic.

4.4 Aportar la documentació que li sigui requerida per la Junta Directiva de l’ECA, que pugui facilitar la valoració de l’OAA, per tal d’ésser acceptada o no com a membre de l’ECA.

Aquest Codi Deontològic és aprovat pels OAA membres de la Federació Catalana d’Entitats per l’Adopció - ECA en l’Assemblea General de data 19 de gener de 2023

Ancla codi etic

CODI 
DEONTOLÒGIC

bottom of page